Τα ζώα, σκυλιά και γάτες, μπορεί να μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά της εκάστοτε φυλής, αλλά από εκεί και πέρα, εκτός από τα αίματα που κουβαλάνε, τη συμπεριφορά τους την καθορίζει ο χαρακτήρας, τα βιώματα, ακόμα και η ηλικία.
Για παράδειγμα, ένα ζώο μπορεί να είναι φοβικό λόγω κακοποίησης, κάποιο άλλο να είναι υπερδραστήριο λόγω ηλικίας κοκ.
Όχι πως καθορίζουν απόλυτα το ζώο όλα αυτά.
Για να εκπαιδεύσεις ένα ζώο, λοιπόν, πρέπει να λάβεις πολλές παραμέτρους υπόψη.
Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως πάντα πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι θετικοί εκπαιδευτές, που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το ζωάκι μας.
Γιατί όλα ξεκινάνε από την κατανόηση και το σεβασμό.
Η λεγόμενη "Θετική" εκπαίδευση είναι και η μόνη που σέβεται τη φύση του ζώου.
Γιατί υπάρχουν και οι «εκπαιδευτές» που χρησιμοποιούν άλλα μέσα, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν το φόβο στο ζώο.
Πνίχτες, ηλεκτρικά κολλάρα, βάναυση συμπεριφορά, ασιτία κτλ, το μόνο που κάνουν είναι να κακοποιούν το ζώο και δεν ενισχύουν την καλή συμπεριφορά όπως η θετική εκπαίδευση.
Όπως και να 'χει, εάν αποφασίσουμε να εκπαιδεύσουμε το ζωάκι μας με τη συνδρομή κάποιου εκπαιδευτή, έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα εξής:
1. Αρχικά να είναι πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής.
Γιατί έχουν υπάρξει και περιπτώσεις ανθρώπων που πλασσάρονται σαν θετικοί εκπαιδευτές, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν όλα εκείνα τα μέσα που εκφοβίζουν και τρομοκρατούν ένα ζώο.
Το ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και μεζεδάκια παράλληλα με έναν πνίχτη, δεν σημαίνει πως εκπαιδεύει το σκυλί μας θετικά. Απλά το κακοποιεί.
2. Το ζώο είναι ζώο.
Εμείς σαν λογικά ζώα πρέπει να αντιληφθούμε τι μπορεί να είναι αυτό που το ενοχλεί ή δεν του αρέσει και το οδηγεί σε μια λανθασμένη συμπεριφορά.
Αυτός είναι και ο στόχος της θετικής εκπαίδευσης, δηλαδή να ενισχύουμε μια θετική συμπεριφορά και να εξαλείφουμε μία αρνητική, χωρίς τη χρήση βίας οποιασδήποτε μορφής.
3. Η εκπαίδευση πάντα γίνεται παρουσία του κηδεμόνα.
Στόχος δεν είναι κάποιος να μας "προγραμματίσει" το σκυλί για παράδειγμα και να μας το φέρει "κουρδισμένο".
Γιατί μαζί με το σκυλί μας πρέπει να εκπαιδευτούμε παράλληλα και εμείς.
Είναι μία διαδικασία στην οποία αναπτύσσεται μία γέφυρα επικοινωνίας με το ζωάκι μας, στην οποία εκπαιδευόμαστε και εμείς.
4. Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις.
Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και έχει το χαρακτήρα του, άσχετα από τις φυλές που μπορεί να κουβαλάει μέσα του.
Σεβαστείτε το και δουλέψτε με τα καλά στοιχεία που έχει.
5. Κάντε μια καλή έρευνα πριν εμπιστευτείτε το σκυλί σας στα χέρια κάποιου.
Ειδικά σε περιπτώσεις που σας λένε να το αφήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και θα το παραλάβετε «φτιαγμένο» ή όταν οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τις λέξεις «αφεντικό» και «ιδιοκτήτης».
Στην πρώτη περίπτωση, πιθανόν να γίνει κακοποίηση την οποία και φυσικά δεν θα θέλει ο «εκπαιδευτής» να δείτε, προκειμένου το σκυλί σας να μάθει να κάνει αεροπλανικά κόλπα.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι λέξεις «αφεντικό» και «ιδιοκτήτης» απλά φανερώνουν πως το σκυλί το αντιμετωπίζουν σαν «πράγμα».
Δεν είστε τίποτα από τα δύο. Είστε απλά ο κηδεμόνας. Τελεία και παύλα.
Προσωπικά, έχω συμβιβαστεί με την περίπτωση της πριγκίπισσας Ζέλντας.
Αν και προσπαθώ να της τονίζω πως εγώ είμαι ο αρχηγός στη δική μας αγέλη, κάθε φορά που με παρακαλάει να της κάνω κάποιο θέλημα.
Η ίδια μου έχει δώσει το ρόλο του alfa female, δηλαδή είμαι αυτή που κουβαλάει το φαγητό και ανοιγοκλείνει τις βρύσες.
Αλλά τα αιλουροειδή είναι μία άλλη ιστορία, που θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.
Εν κατακλείδι, όλα ξεκινούν από το σεβασμό.
Σεβαστείτε τη φύση του ζώου, αναπτύξτε σταθερούς δεσμούς εμπιστοσύνης και με λίγη προσπάθεια θα μπορέσετε να γίνεται ο αρχηγός της αγέλης.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!! ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟΝ PULSEFIRE EZREAL!! ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΡΑ