Οργισμένοι οι γονείς ενός αυτιστικού νεαρού από τον Καναδά καταγγέλλουν την επικίνδυνη πρακτική αλλαγής του συνταγογραφούμενου φαρμάκου στον πάγκο του φαρμακείου με το φθηνότερο γενόσημο.
Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό, που καταδεικνύει πώς το μέτρο συνταγογράφησης δραστικής ουσίας και η υποχρεωτική επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από τον φαρμακοποιό, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Το μέτρο στη χώρα μας, που νομοθετήθηκε επί κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας και συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ ο νυν υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει χαρακτηριστεί «ανθρωποκτόνο» από τις ελληνικές ιατρικές ενώσεις, και όπως αποδεικνύεται όχι άδικα.
Οι γονείς του 22χρονου Ρόμπερτ κατηγορούν καναδική αλυσίδα φαρμακείων, επειδή σε κατάστημά της άλλαξαν το φάρμακο που είχε γράψει ο γιατρός με την εμπορική του ονομασία και έδωσαν ένα φθηνό γενόσημο, χωρίς μάλιστα να τους ενημερώσουν.
Ο 22χρονος, που πάσχει από διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, άρχισε σταδιακά να χάνει κάθε κίνητρο για οποιαδήποτε δραστηριότητα, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη, παρουσίασε ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.
Η αλλαγή στο φαρμακείο έγινε παρά την υπόδειξη του γιατρού στη συνταγή να μην υπάρξει αντικατάσταση στο σκεύασμα. Ο λόγος ήταν πως ο Ρόμπερτ στο παρελθόν είχε υποστεί σοβαρές παρενέργειες από γενόσημα φάρμακα, που πήγαιναν πίσω τη θεραπεία του.
Η αλλαγή στο σκεύασμα έγινε τον Νοέμβριο του 2011, όμως οι γονείς ανακάλυψαν 17 μήνες μετά γιατί η υγεία του γιου τους είχε επιδεινωθεί. «Όλο αυτό το διάστημα οι ζωές μας διαλύθηκαν», λέει η μητέρα του Τίφανι στο καναδικό δίκτυο CBCNews.
Με την προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, η πνευματική κατάσταση του Ρόμπερτ βελτιωνόταν συνεχώς. Χαιρόταν τη ζωή, είχε κοπέλα και είχε ξεκινήσει να ζει ανεξάρτητος, δηλώνουν οι γονείς του.
Ο ίδιος περιγράφει τη δραματική αλλαγή που έφερε στη ζωή του το γενόσημο που χορηγήθηκε από το φαρμακείο χωρίς συγκατάθεση: «Έχασα την κοπέλα μου, έχασα πολλούς φίλους. Είχα πρόβλημα στο να τα βγάλω πέρα. Εγκατέλειψα ακόμα και παιχνίδια που με ευχαριστούσαν. Ένιωθα χάλια. Δεν ήθελα να κάνω απολύτως τίποτα». Αυτό που τον «τρέλαινε» πιο πολύ ήταν ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για πιο λόγο του συνέβαιναν όλα αυτά.
Η περίπτωση του 22χρονου Ρόμπερτ δεν είναι η μοναδική. Τουλάχιστον επτά ακόμα περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας του Καναδά. Οι γιατροί επιμένουν ότι σε περιπτώσεις αυτισμού δεν πρέπει να γίνεται αντικατάσταση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, καθώς οι παρενέργειες για αυτιστικά παιδιά και ενήλικες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
Ο θεράπων ιατρός του Ρόμπερτ είχε σημειώσει στη συνταγή να μην γίνει αντικατάσταση του φαρμάκου, πράγμα που δεν τηρήθηκε στο φαρμακείο. Η αλυσίδα φαρμακείων στην οποία ανήκε και το συγκεκριμένο κατάστημα δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε την οδηγία της κυβέρνησης να αλλάζονται τα επώνυμα φάρμακα με γενόσημα, στο πλαίσιο περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, δίνονται οικονομικά κίνητρα στα φαρμακεία για να χορηγούν φθηνά γενόσημα αντί πρωτότυπων, πιο ακριβών φαρμάκων.
Πρόκειται για την ίδια πολιτική φαρμάκου που ακολουθεί και στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας, με μόνο κριτήριο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων για την πιθανή απειλή που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία.