Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Έξι τρόποι για να τραφούν 11 δισ. άνθρωποι


Ως το 2100 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια...
από 8 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, ενώ ήδη 870 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μαστίζονται από την πείνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 11 δισεκατομμύριαάτομα, ωστόσο το αν οι άνθρωποι θα καταφέρουν να υιοθετήσουν βιώσιμες μεθόδους παραγωγής ή αν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για την προμήθεια τροφίμων είναι δυο ξεχωριστά ζητήματα. Η εξασφάλιση τροφής για έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό δεν μπορεί να προέλθει από μια και μόνη λύση. Πρέπει να υιοθετηθούν διαφορετικές στρατηγικές κάθε μια εκ των οποίων θα μικραίνει την ψαλίδα μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των πόρων που απαιτούνται για να τραφεί ο πληθυσμός. Αυτές είναι έξι πιθανές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Λιγότερο κρέας
Οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους και να φροντίσουν να μην επιδεινώσουν την κατάσταση. Το βοδινό κρέας δεν θεωρείται από τις πιο βιώσιμες τροφές. Οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τσιζμπεργκερ στις ΗΠΑ ισοδυναμούν με τις εκπομπές που απελευθερώνουν κάθε χρόνο 6,5 ως 19,6 αυτοκίνητα SUV. Για την εξασφάλιση τροφής για 11 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να αλλάξουν σημαντικά οι σημερινές διατροφικές συνήθειες με την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, η παραγωγή των οποίων απαιτεί λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με το κρέας.

Συνθετικό κρέας
Άλλη μια λύση είναι η παραγωγή και κατανάλωση συνθετικού κρέατος. Νωρίτερα φέτος ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία ανέπτυξαν το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι, το οποίο αποτελείται από 3.000 λωρίδες μυϊκού ιστού, μήκους 3 εκατοστών και πλάτος 1,5 εκατοστού, που αναπτύχθηκαν από βλαστοκύτταρα. Τον Αύγουστο το συνθετικό μπιφτέκι έδωσε τις πρώτες του εξετάσεις, με κριτές δυο γενναίους εθελοντές γευσιγνώστες οι οποίοι δήλωσαν ότι το εργαστηριακό κρέας που δοκίμασαν θυμίζει σε γεύση το αληθινό, με τη διαφορά δεν είναι τόσο ζουμερό και λιπαρό. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το συνθετικό κρέας, καθώς χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και σε αυτή τη φάση οι ερευνητές το τροφοδοτούν με αίμα από έμβρυα αγελάδων.

Λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σήμερα είναι τα απόβλητα τροφίμων. Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις θερμίδες που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή πετιέται. Το 56% της παγκόσμιας απώλειας και απόρριψης τροφίμων συντελείται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των προϊόντων που κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο «Rub og Stub» στην Κοπεγχάγη που δημιουργεί μενού αποκλειστικά από απόβλητα τροφίμων.

Υδροπονικές καλλιέργειες
Μια ελπιδοφόρα λύση για τη βιώσιμη παραγωγή είναι η υδροπονία, ένα αρχαίο σύστημα που συνδυάζει την εκτροφή ψαριών και την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Τα ψάρια τροφοδοτούν τα φυτά με λίπασμα και τα φυτά καθαρίζουν το νερό για τα ψάρια. Τόσο τα φυτά όσο και τα ψάρια προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η μέθοδος συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση της γης. Κάθετοι κήποι Κάθετες φάρμες σε ουρανοξύστες εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους των πόλεων. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες έχουν το θετικό ότι στο κλειστό περιβάλλον των αστικών κέντρων προστατεύονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Βελτίωση των μεθόδων παραγωγής
Σε πολλές περιοχές του κόσμου ακόμα χρησιμοποιούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι που καθηλώνουν την παραγωγή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να εφαρμοστούν νέες, περισσότερο αποδοτικές τεχνικές καλλιέργειας που θα εξασφαλίσουν περισσότερη τροφή για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.
 

Τι είναι το forex και πως θα κερδίσεις χρήματα από αυτό; διαβάστε εδώ>>