Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αγκόλα: 17χρονος φυλακίστηκε για ένα........


Στάμπα έγραφε ότι ο πρόεδρος είναι «δικτάτορας»

«Ζεντού σιχαμερέ δικτάτορα», έγραφε η στάμπα στο μπλουζάκι του 17χρονου Νίτο Άλβες, η οποία ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στην φυλακή.

Ο νεαρός από την Αγκόλα, δε δίστασε να φορέσει την μπλούζα με το υβριστικό μήνυμα για τον Ζεντού, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της χώρας, Ζοσέ Εντουάρντο Ντος Σάντος.

Βέβαια, ο Άλβες ήταν στόχος των τοπικών αρχών καθώς είναι μέλος του Κινήματος Νέων Επαναστατών και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των «κοινωνικών αδικιών» της κυβέρνησης.

Η αστυνομία της Αγκόλα τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ασφάλειας του κράτους, ενώ κινδυνεύει με φυλάκιση τριών ετών, γεγονός που εξόργισε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η σύλληψη του Νίτο είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», υποστηρίζουν μέλη τοπικής οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η μπλούζα, ούτε η συμμετοχή του σε συγκεντρώσεις, οι οποίες έχουν απαγορευθεί από την κυβέρνηση, αλλά και η επιλογή του ψευδωνύμου του, καθώς το όνομα Νίτο Άλβες δεν είναι δικό του, αλλά εμπνέεται από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος επιχείρησε πραξικόπημα το 1977 κατά του πρώην προέδρου Αγκοστίνιο Νέτο.