Το όνομα Μελισένη Μαρτινάκια μάλλον δεν έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε διάσημες πριγκίπισσες...
στην πραγματικότητα πάμε στοίχημα ότι το 99,9 % του πληθυσμού δεν έχει καν ακούσει για το όνομά της.
Όμως άθελά τους εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτή...
Η Μελισένη ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα στα μέσα του 9ου αιώνα . Ο παππούς της ήταν ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Α Ραγκαβής , ένας Αρμένιος με το χαζαρικό αίμα (ένας ρωσικός λαό που ασπάζεται τον Ιουδαϊσμό τον 8ο αιώνα ), αλλά η γιαγιά της Προκοπία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση αφού δεν ήταν μόνο η κόρη του προηγούμενου αυτοκράτορα Νικηφόρου Α” , αλλά θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς την καταγωγή της από την πλευρά της μητέρας της σε όλη τη διαδρομή πίσω στη δυναστεία των Χαν της Κίνας.
Ο διάδοχος του θρόνου ο Θεοφύλακτος ήταν απέκτησε μια κόρη τη μικρή Μελισένη που έμελλε να γίνει μια από τις πλέον περιζήτητες νύφες στο διεθνές jet set της εποχής.
Αλλά όχι για πολύ .Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Λαρς Μπράουνγορθ, ο παππούς της Μιχαήλ Α” Ραγκαβές παραιτήθηκε μετά από μόλις δύο χρόνια στο θρόνο και η υπόλοιπη οικογένεια έπεσε μαζί του. Ο Θεοφύλακτος είχε ευνουχιστεί για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές απειλές για την νέα δυναστεία και η Μελισσένη στάλθηκε με τα υπόλοιπα θηλυκά μέλη της οικογένειας σε ένα μοναστήρι .
Όταν ενηλικιώθηκε παντρεύτηκε έναν Βίκινγκ με το όνομα Ίνγκερ ο οποίος υπηρετούσε στο Βαράγγια Φρουρά . Ήταν άκρως υποτιμητικό να καταλήξει με έναν πολεμιστή μια πριγκίπισσα που ζητούσαν κάποτε όλοι οι μελλοντικοί εστεμμένοι της Ευρώπης. Ο Ίνγκερ φυσικά, είχε διαφορετική γνώμη- ήταν πολύ ευχαριστημένος με τον εαυτό του – όπως και οι συμπολίτες Βίκινγκς του .
Μια ομάδα από αυτούς ταξίδεψε στη Γαλλία , όπου συναντήθηκε με τον Φράγκο βασιλιά Λουδοβίκο τον ευσεβή και υπερηφανευόταν για την πριγκίπισσα τους που ένωνε τους παλιούς Ρωμαίους με τους Σκανδιναβούς και η γενεαλογία της πήγαινε μέχρι τους Κινέζους. Πέραν του ότι η ένωση αυτή προκάλεσε αναταραχή στη μεσαιωνική ελίτ δεν ξέρουμε τίποτε άλλο ούτε για τη ζωή ούτε για το τέλος της πριγκίπισσας.
Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ένας θρύλος στη Γαλλία έκανε λόγο για μια όμορφη γυναίκα με το όνομα Melusine. Σύμφωνα με την ιστορία ήταν μια ισχυρή μάγισσα που ερωτευθεί έναν ευγενή άνθρωπο. Το κάτω μέρος του κορμού της αποτελείτο από δύο ουρές που έμοιαζαν με δύο μονά φίδια ή ψάρια, γεγονός που θα μπορούσε να κρύψει μόνο για έξι ημέρες της εβδομάδας . Τελικά ο σύζυγος της το ανακάλυψε έφυγε πληγωμένος χωρίς να δει ποτέ ξανά τη Melusine.
Τι σημαίνει όμως αυτή η ιστορία για κάποιον που ζει στον 21ο αιώνα ; Λοιπόν η Melusine έγινε δημοφιλές έμβλημα στις βαυαρικές πόλεις Isen και Zusamaltheim όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το 1971 ένας νεαρός δάσκαλος ιστορίας ο Zev Siegl αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το λογότυπο της Melusine για τη νέα καφετέριά του- τα Starbucks.
Πίνοντας τον καφέ σας λοιπόν, εσείς και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πίνετε στην υγειά μιας Βυζαντινής πριγκίπισσας!