Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σάλος με το ρουμανικό νόμο για ευθανασία σε αδέσποτα

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε αν ένα αδέσποτο σκυλί δεν υιοθετηθεί μέσα σε 14 ημέρες, θα του γίνεται ευθανασία.Ένα τετράχρονο παιδί έχασε τη ζωή του στη Ρουμανία μετά από επίθεση που δέχτηκε από έναν αδέσποτο σκύλο. Αυτή ήταν και η αφορμή για να συζητηθεί το θέμα και στο Κοινοβούλιο της χώρας και τελικά να ψηφιστεί νόμος, με 266 ψήφους υπέρ και 23 κατά, που ορίζει ότι αν ένα αδέσποτο σκυλί δεν υιοθετηθεί μέσα σε 14 ημέρες θα του γίνεται ευθανασία.

Φυσικά, μία τέτοια απόφαση θεωρήθηκε από πολλούς εγκληματική και πλέον χώρες όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα, τόσο μέσα από δημοσιεύματα, όσο και μέσα από τα social media των κατοίκων τους κατακρίνουν την Ρουμανία για την απόφαση ευθανασίας των αδέσποτων.

Από την άλλη μεριά, ενώ ήταν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ρουμανίας εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν από τη διαμεσολάβηση του κράτους προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογες θανατηφόρες επιθέσεις από αδέσποτα, είναι και πάλι εκείνοι που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση αυτού του εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και σκοτώνουν οι ίδιοι τα αδέσποτα ζώα που βρίσκουν, ενώ οι κτηνίατροι της χώρας αρνούνται να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο του κράτους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της σελίδας digi24.ro, οι κτηνίατροι είναι αρκετά αναστατωμένοι με τον νόμο, και ιδίως με όσους τον ψήφισαν, διότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη τους ως αρμόδιοι για το θέμα.

Αντίθετα, όπως τονίζουν, η κυβέρνηση πέρασε τον νόμο τόσο γρήγορα που δεν υπήρξε αντίλογος επί του θέματος από φιλοζωικές οργανώσεις, με τις οποίες έχουν πλέον «συμμαχήσει» και ζητάνε την κατάργηση του νομοσχεδίου.

Επίσης, ο Δήμος εμποδίζει την είσοδο κτηνιάτρων στο κυνοκομείο και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις στα ζώα που ήδη περιθάλπονται εκεί.

Και δεν μένουν εκεί. Κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι στο Βουκουρέστι, ανατέθηκε σε ιδιώτες η περισυλλογή σκύλων από τους δρόμους της πόλης, που θα γίνει από 11 ομάδες που σχηματίστηκαν και που λέγεται ότι το κάθε μέλος της ομάδας θα αμείβεται 48 ευρώ για κάθε σκύλο που αιχμαλωτίζει και τελικά… σκοτώνει!

Η Ρουμανική τηλεόραση, TV ROMANIA, σε σχετικό ρεπορτάζ, μεταδίδει ότι οι αρχές δεσμεύθηκαν πως σε 1,5 χρόνο θα έχουν μαζευτεί όλα τα αδέσποτα – που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 40.000 - 65.000 - από το Βουκουρέστι: σε καθημερινή βάση θα αφαιρούνται από τους δρόμους περίπου 120 σκυλιά.

Σε εκπομπές που προηγήθηκαν του Νόμου, η Ρουμανική τηλεόραση αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της ψήφισής του, αφού επί σειρά ημερών - παραπάνω από 10 στο σύνολό τους – έπαιζε το ρεπορτάζ για το θάνατο που βρήκε το παιδί από αδέσποτο σκύλο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα αδέσποτα ως τέρατα και κατακρίνοντας και τις ΜΚΟ οι οποίες «τα παίρνουν» από τους Δήμους και πλουτίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα.

Η Ελβετική, Tierschutznews.ch, σε σχετικό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι η Ε.Ε. επιδοτεί εδώ και πολλά χρόνια τη στείρωση των αδέσποτων ζώων με πολλά εκατομμύρια ευρώ, λεφτά που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τελικά κατέληξαν αλλού, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επέκταση του φαινομένου. Σε ανάλογο κλίμα, κινήθηκε και η γερμανική τηλεόραση, η οποία μετέδωσε εικόνες από πολλά Ρουμανικά κυνοκομεία τα οποία ήταν άδεια και έρημα, ενώ για τα συγκεκριμένα είχαν καταβληθεί από την Ε.Ε. πάρα πολλά χρήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 η Ρουμανία είχε ψηφίσει ξανά τον ίδιο νόμο, αλλά μετά από προσφυγή οργανώσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, που έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό, ακυρώθηκε και αποφασίστηκε να θανατώνονται μόνο τα άρρωστα ζώα.