Ευρήματα που συνηθίζουμε να βλέπουμε ακόμη και σήμερα σε ταινίες επιστημονικές φαντασίας και κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν. Προηγμένες τεχνολογίες που για πολλούς βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και πάντως μακριά από την παραγωγή. Εφευρέσεις που μπορεί να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι ήδη διαθέσιμες.
Παρακάτω θα δείτε 9 τεχνολογίες οι οποίες είναι ήδη (ή θα γίνουν σύντομα) διαθέσιμες προς κατανάλωση…
Ευλύγιστα smartphones
Η Samsung έκλεψε τα βλέμματα στη διεθνή έκθεση CES 2013, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές συσκευές βασισμένες στις εύκαμπτες οθόνες YOUM. Μερικοί μηχανικοί μάλιστα ισχυρίζονται πως οι συσκευές αυτές είναι σχεδόν άθραυστες.
Διάφανη πανοπλία αλουμινίου
Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει δοκιμές διάφανων μεμβρανών που είναι πιο ισχυρές από αλεξίσφαιρα τζάμια, με στόχο να αντικαταστήσουν τα παράθυρα σε αεροσκάφη. Κατασκευάζονται από διάφανο αλουμίνιο, γνωστό σαν Oxynitride Aluminum και θεωρούνται ικανές να λειτουργούν σαν την απόλυτη πανοπλία, αν και παραμένουν διάφανες.
Τηλεπαρουσία
Με σταθερή εμφάνιση σε πάμπολλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η επικοινωνία μέσω τηλεπαρουσίας αποτελεί στόχο εδώ και δεκαετίες. Το πρώτο βήμα έγινε με το Skype. Ωστόσο η Cisco και η AT&T προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ήχου, εικόνας και ελέγχου του φωτισμού, δημιουργούν μονάδες επικοινωνίας των οποίων οι χρήστες νιώθουν σαν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.
Στρατιωτικός εξωσκελετός
Ένα ακόμη κλασικό εύρημα σε φιλμ φαντασίας, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μιας και αρκετά πρωτότυπα εξωσκελετών έχουν ήδη παρουσιαστεί. Για πολλούς, η πιο προηγμένη εκδοχή είναι η στολή της Raytheon, Sarcos XOS 2. Ο εξωσκελετός επιτρέπει στο χρήστη να επιτελεί πολύ βαριές εργασίες με τη λιγότερη δυνατή καταβολή μυϊκής δύναμης. Επιπλέον, δεδομένης της μειωμένης δαπάνης ενέργειας, έχει επαρκή αυτονομία για για χρήση σε στρατιωτικούς σκοπούς.
Φακοί επαφής που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης
Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Western Ontario έχει αναπτύξει τεχνολογία που βασίζεται σε νανοσωματίδια τα οποία αντιδρούν με μόρια γλυκόζης στα δάκρυα αλλάζοντας χρώμα εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά. Με τον τρόπο αυτό, η μέτρηση της γλυκόζης σε διαβητικούς και μη, γίνεται μια πανεύκολη διαδικασία.
Ενεργειακό σπρέι καφεΐνης
Η τόνωση που προσφέρει ο καφές, έρχεται πλέον και σε μορφή σπρέι. Η εφεύρεση του Μπεν Γιου επιτρέπει την τόνωση με ομαλό τρόπο, αποφεύγοντας τις παρενέργειες του καφέ.
Τρισδιάστατοι εκτυπωτές
Πλέον ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του αντικείμενα χάρη στους όλο και πιο διαδομένους οικιακούς τρισδιάστατους εκτυπωτές. Αυτά μπορεί να είναι από ένα απλό ανταλλακτικό που δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε, μέχρι ολόκληρα οχήματα!
Jetpacks
Το πρώτο εμπορικής χρήσης jet-pack έγινε πραγματικότητα πριν από 2 χρόνια και επιτρέπει στο χρήση να πραγματοποιήσει ατομική πτήση. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον επόμενο χρόνο και μοναδικό μειονέκτημα είναι το κόστος του. Κοστίζει 100.000 δολάρια και μπορεί να παρέχει πτήση για ένα άτομο διάρκειας μέχρι και 30 λεπτών.
Φωνητικός έλεγχος από τη θέση του οδηγού
Τα κουμπιά είναι περιττά! Αν και τεχνολογίες φωνητικού ελέγχου έχουν γίνει εδώ και χρόνια διαθέσιμες, το νέο σύστημα IntelliLink της Opel προχωράει την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα. Στα οχήματα της εταιρείας που εξοπλίζονται με το νέο σύστημα, ο οδηγός έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω της φωνής του. Το κεντρικό σύστημα συνδέεται με το smartphone και ο χειρισμός κάθε λειτουργίας γίνεται με απλές εντολές, χωρίς ο οδηγός να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.