Για εικόνες βγαλμένες από ταινία τρόμου αλλά δυστυχώς αληθινές κάνει λόγο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής MIRROR εξαιτίας του λαθρεμπορίου των κεράτων των ρινόκερων στη Νότια Αφρική, επιβεβαιώνοντας προγενέστερη ανάρτηση της freepen για το ότι τελικά το χειρότερο κτήνος στη γη έχει ανθρώπινη όψη.
Το ογκώδες βρίσκεται ξαπλωμένο, αβοήθητο και φοβισμένο, έχοντας εγκαταλειφθεί από λαθροθήρες που χρησιμοποιούν μαχαίρια και πριόνια για να πάρουν το κέρατο του ρινόκερο καθώς έχει αυξηθεί η ζήτησή του εξαιτίας της εσφαλμένης κινέζικης δοξασίας ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Για καλή τύχη της Θάνδι (το όνομα του ρινόκερου) συνέβη να περάσουν να περάσουν κτηνίατροι εγκαίρως και την έσωσαν. Η πλειοψηφία όμως δεν έχει την τύχη της Θάνδι υποφέροντας βασανιστικούς θανάτους καθώς συμμορίες λαθροθήρων σε μια νέα διαστροφή τους, τους παραλύουν με αναισθητικό όπλο πριν πετσοκόψουν το πρόσωπό τους.
Ο κτηνίατρος Γουίλ Φόουλς που βρήκε τη Θάνδι η οποία πιάστηκε λαθραία σε παράνομο σαφάρι στη Νότια Αφρική δηλώνει: "οι λαθροθήρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ναρκωτικά τα οποία ρίχνουν με βέλος στα ζώα καθώς είναι αθόρυθο και αλλιώς δεν μπορούν να πιαστούν."
"Το ναρκωτικό ακινητοποιεί το ζώο αλλά δε σταματά τον πόνο από τα μαχαίρια και τα πριόνια που χρησιμοποιούνται για να γίνει η αφαίρεση του κέρατος! Σπανίως χρησιμοποιούν και αλυσοπρίονα επειδή είναι θορυβώση. Στη Θάνδι της κατέσκαψαν το πρόσωπο για να βγάλουν έξω και το παραμικρό εκατοστό από το κέρατός της γιατί αξίζει τόσα πολλά!" αναφέρει ο Φόουλς και συνεχίζει:
"Έπειτα εξαφανίζονται δίχως να χορηγήσουν στο ζώο το απαραίτητο αντίδοτο ώστε να σταθεροποιηθεί και να σηκωθεί."
Η Θάνδι αιχμαλωτίστηκε παράνομα σε ένα πάρκο ζώων στην Καριέγκα στην ανατολική περιοχή του Cape στη Νότια Αφρική μαζί με δύο αρσενικά το Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Το ένα μάλιστα από τα δύο πέθανε από αιμορραγία ενώ ο Γουίλ και η ομάδα κατέφθαναν στο σημείο.
Το άλλο πέθανε 24 ημέρες αργότερα μετά από μια αγωνιώδη μάχη για τη σωτηρία του. Η Θάνδι ωστόσο, παρά το βαρύτατο τραυματισμό της κατάφερε να επιζήσει και να μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο στον πόλεμο ενάντια στη λαθροθηρία ρινόκερων.
Η Θάνδι μετά την τρομακτική εμπειρία που βίωσε
Ο Γουίλ λέει: "Κάθε φορά που τη φροντίζουμε είναι ιδιαίτερα αντιδραστική. Πρέπει να τη ναρκώνουμε ξανά και με πειράζει που έχει συνδέσει τον άνθρωπο με την τραυματική εμπειρία που βίωσε. Το έχουμε κάνει συνολικά πολλές φορές αλλά είναι κοστοβόρο και όχι ανεκτό να φροντίζεις ένα ρινόκερο κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο."
Η λαθροθηρία ρινόκερων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2007 μόνο 13 είχαν σκοτωθεί παράνομα στη Νότιο Αφρική η οποία αποτελεί και το σπίτι του 75% των ρινόκερων παγκοσμίως. Αλλά φέτος είναι πολύ πιθανό να κυμανθεί ο αριθμός αυτός κοντά στο 1000 καθώς αιχμαλωτίζονται 3 την ημέρα.
Ο πρίγκηπας Γουίλιαμ πρωτοστάτησε σε σχετικές κινήσεις ενάντια στη λαθροθηρία την περασμένη εβδομάδα.
Ένα κατά μ.ο. 4 κιλών κέρας ρινόκερου αξίζει περίπου £200,000 - γεγονός που το καθιστά πιο ακριβό κι από το χρυσό και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προορίζεται για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η αύξηση της ζήτησης προκλήθηκε ύστερα από μια φήμη που προήλθε από το Βιετνάμ πως θεραπεύει τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα όμως είναι φτιαγμένο από κερατίνη όπως τα ανθρώπινα νύχια και είναι πρακτικά άχρηστο.
Με τα σημερινά νούμερα, ο πληθυσμός των 20.000 ρινόκερων της Νοτίου Αφρικής θα αντιμετωπίσει σύντομα τον κίνδυνο της εξαφάνισης.
"Κι αν εξαφανιστούν οι ρινόκεροι, θα ακολουθήσουν και άλλα ζώα και η Αφρικανική ζούγκλα θα αλλάξει μια για πάντα. Όμως παρατηρώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων στην περίπτωση της Θάνδι, αυτό μου δίνει ελπίδα ότι αν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα με τους ρινόκερους, τότε μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με όλα τα είδη"