Τη χαλάρωση των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική π0ρν0γραφία περιλαμβάνει τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το προσεχές διάστημα.
Ο αριθμός των αδικημάτων αυτού του τύπου έχει τα τελευταία χρόνια αυξηθεί σημαντικά αφού το διαδίκτυο ευνοεί την διακίνηση παρόμοιου υλικού, ενώ οι υπολογιστές διευκολύνουν την αποθήκευση και φύλαξή του.
Οι ιθύνοντες της ελληνικής πολιτείας επιλέγουν αυτήν ακριβώς την εποχή που οι διωκτικές αρχές ανά τον κόσμο εντείνουν την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στον όγκο των κρουσμάτων, για να βάλουν εμπόδια στις ελληνικές υπηρεσίες εντοπισμού και σύλληψης όσων καταστρέφουν την παιδική αθωότητα.
Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, οι ποινές που προβλέπονται για τους παιδόφιλους θα είναι μικρότερες από εκείνες που επιφυλάσσει ο νόμος για τους συκοφάντες! Νομικοί κύκλοι παρατηρούν πως σε αρκετές από τις περιπτώσεις που ρυθμίζει το νέο άρθρο περί π0ρν0γραφίας Ανηλίκων (265 Π.Κ.) εμφανίζει περισσότερες ομοιότητες με το παλαιότερο σχετικό άρθρο του 2002, παρά με το άρθρο 348Α με το οποίο η σχετική νομοθεσία εκσυγχρονίστηκε μερικώς το 2007- 2008.
Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται περιλαμβάνεται η μείωση της ποινής για κατοχή ή προμήθεια υλικού παιδικής π0ρν0γραφίας, είτε προέρχεται από «την τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών» είτε όχι, σε ένα έτος και διαζευκτικά η επιβολή χρηματικής ποινής.
Η αντίστοιχη ποινή που ορίζει ο ισχύων Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 348Α, όπως τροποποιήθηκε το 2007- 2008, προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 300.000 ευρώ.
Ενώ δηλαδή στο ισχύον σήμερα πλαίσιο ο διακινητής, ο αγοραστής και ο κάτοχος προϊόντος παιδικής π0ρν0γραφίας μέσω του διαδικτύου έχουν την ίδια αντιμετώπιση, μετά τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, ο προμηθευόμενος και κάτοχος τέτοιου υλικού αντιμετωπίζεται ευμενέστερα.
Η υποχώρηση της ποινής στο ένα έτος ισοδυναμεί πρακτικά με τη μη φυλάκιση του δράστη, αφού, όπως είναι γνωστό στους νομικούς και όχι μόνο κύκλους, στις συντριπτικά περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις η ποινή εξαγοράζεται.
Το «καθ΄έξιν» που εξαφανίστηκε
Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές έχουν, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σημερινός κώδικας, τη δυνατότητα να παραπέμπουν όσους συλλαμβάνονται για τα συγκεκριμένα αδικήματα με την κατηγορία της καθ΄εξιν συμπεριφοράς, αφού σπάνια το υλικό που βρίσκεται στις έρευνες περιορίζεται σε μία μόνο φωτογραφία ή ένα μόνο video παιδικής π0ρν0γραφίας. Ο λόγος είναι ότι οι παραβατικές πράξεις που τελούνται καθ΄εξιν τιμωρούνται αυστηρότερα.
Πράγματι, το σημερινό άρθρο του κώδικα ορίζει για τους καθ΄εξιν παραβάτες την κάθειρξη μέχρι 10 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή. Η ειδικότερη διάταξη για την καθ΄ εξιν τέλεση του αδικήματος λείπει από τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση επιτρέποντας την ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου ασχέτως του αν αυτός παρέβη το νόμο μία ή χίλιες φορές.
Μια ακόμη εξόφθαλμα στρεβλή αλλαγή, αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ανήλικος παρασύρθηκε ή εξωθήθηκε στην τέλεση πράξης σ$ξουαλικού χαρακτήρα που αποτελεί αντικείμενο π0ρν0γραφικού υλικού και λόγω αυτού υπέστη βαριά σωματική βλάβη ή έχασε τη ζωή του. Ενώ στον ισχύοντα νόμο η ποινή που προβλεπόταν για τον δράστη ήταν ισόβια κάθειρξη, στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι διαζευκτικά της ισόβιας κάθειρξης μπορεί να επιβληθεί και πρόσκαιρη διάρκειας 15 έως 20 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα των γνωμοδοτήσεων που έχουν κατά το παρελθόν υποβάλει οι Εισαγγελείς κ. Σανιδάς και κ. Τέντες περί της άρσης απορρήτου σε σχετικές περιπτώσεις διαδικτυακών συμπεριφορών, ενώ ακυρώνουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παιδικού π0ρν0γραφικού υλικού.
-->