Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η ιστορία του IQ

Η εξυπνάδα, λένε, είναι κάτι που διαφέρει όχι μόνο στο πόση… κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος, αλλά και πώς την αντιλαμβάνεται! Αλλοι θεωρούν έξυπνο αυτόν που έχει ευφράδεια, άλλοι αυτόν που υπολογίζει γρήγορα τους αριθμούς κι άλλοι αυτόν που επινοεί συνεχώς τρόπους για να κερδίζει χρήματα… Ενας διεθνώς αναγνωρισμένος τρόπος μέτρησης της εξυπνάδας είναι το λεγόμενο IQ (από τα αρχικά των λέξεων Intelligence Quotient, δηλαδή… πηλίκο εξυπνάδας). Πώς, όμως, φτάσαμε σ’ αυτή τη μέτρηση;

Η πρώτη ένδειξη μέτρησης της εξυπνάδας έγινε στον αυτοκρατορικό στρατό της Κίνας! Ανάλογα με την ευφυία τους οι στρατιώτες κατατάσσονταν σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες. Τα σύγχρονα τεστ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα άρχισαν το 1905 από τον Γάλλος ψυχολόγο Αλφρέντ Μπινέ, ο οποίος χρειάστηκε 15 χρόνια ερευνών για να καταλήξει σ’ ένα τεστ που μπορούσε να μετρήσει αξιόπιστα την ευφυία. Το τεστ εκείνο διαφημίστηκε ως ιδανικό για να καθορίσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό των εφήβων. Μπορούσε, επίσης, να «προβλέψει» το πώς θα πάει ο έφηβος στις σπουδές του, τι είδους δουλειά θα κάνει και πόσα θα κερδίσει ή αν χρειάζεται ειδική βοήθεια σε κάτι.

Όπως είναι φυσικό, αναπτύχθηκαν διάφοροι τρόποι μέτρησης της ευφυίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν (κυκλοφορούν και στο internet) σχεδόν 120 διαφορετικά τεστ, με τα οποία μπορεί κάποιος να «μετρήσει» την εξυπνάδα του. Τα τεστ είναι έτσι δομημένα, ώστε να καλύπτουν διαφορετικούς τομείς, όπως π.χ.
Αντιστοιχία λέξεων.
Αλληλουχία αριθμών.
Να βάζουμε τις λέξεις με τη σωστή σειρά σε μία πρόταση
Ερμηνεία λέξεων.
Προβλήματα πρακτικής αριθμητικής.
Εύρεση ομάδων λέξεων με το ίδιο και παρόμοιο νόημα.
Προτάσεις «λογικές».
Αντιστοιχία γεωμετρικών σχημάτων.

Η βαθμολογία στο τεστ IQ είναι συνυφασμένη, βέβαια, και με τα γονίδια κάθε ανθρώπου, αλλά και με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτάει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 95% των ανθρώπων που ολοκληρώνουν ένα τεστ IQ έχουν βαθμολογία ανάμεσα στο 70 και το 130. Οσοι έχουν τα μικρότερα ποσοστά βαθμολογίας είναι συνήθως άνθρωποι που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και αυτοί με πάνω από 125 έχουν μάστερ ή διδακτορικό, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Αν κάνετε πολλά τεστ IQ από το διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι δεν θα έχετε την ίδια βαθμολογία σε όλα, όμως αποκλείεται να υπάρχει μεγάλη απόκλιση, εκτός αν το επιδιώξετε μόνοι σας.
Στο CouponCity θα βρες τις καλύτερες προσφορές μ ένα click εδώ 
-->


 πηγη