Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Εντοπίστηκε DNA αλόγου 700.000 ετών

Εντοπίστηκε αρχαίο DNA αλόγου, που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ παλαιότητας! Με ρίζες 700.000 έτη πριν, η ανακάλυψη μπορεί να δώσει την ευκαιρία για τη χαρτογράφηση των γονιδίων πολλών εξαφανισμένων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων προγόνων της ανθρωπότητας.

Γονιδιακοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν πως με τα ευρήματά τους θα έχουν τη δυνατότητα να ξετυλίξουν το γενετικό σχεδιάγραμμα του προϊστορικού αλόγου, που ζούσε στον Καναδά. Πρόκειται για προσπάθεια χαρτογράφησης του παλαιότερου DNA, που επιχειρήθηκε ποτέ. Με το συγκεκριμένο εγχείρημα θα δοθεί η δυνατότητα για ανάκτηση τμημάτων DNA, από κατεψυγμένα απομεινάρια, σχεδόν ενός εκατομμυρίου χρόνων πριν, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποια μέρα να «διαβαστούν» ακόμη πιο αρχαίοι γονιδιακοί χάρτες.

Πριν περίπου μια δεκαετία, ερευνητική ομάδα εντόπισε οστά του αλόγου στο πιο γνωστό και αρχαιότερο μονίμως παγωμένο χώρο του Thistle Creek στο Γιούκον του Καναδά. Τα οστά αυτά είχαν σημάδια αίματος και άλλων ιστών, γεγονός που ενθάρρυνε την ομάδα για να προσπαθήσουν να καταγράψουν το DNA. Για λόγους σύγκρισης, η ομάδα χαρτογράφησε επίσης γενετικά δείγματα DNA από άλογο 43.000 ετών καθώς και πέντε σύγχρονων αλόγων, ενός γαϊδάρου και ενός σύγχρονου άλογου ράτσας Przewalski.

Η ομάδα συνέθεσε το γονιδιακό χάρτη του 700.000 ετών αλόγου, χρησιμοποιώντας "μικρές" αλληλουχίες DNA που διατηρούνταν σε ένα κόκκαλο του ποδιού. Η συγκεκριμένη τεχνολογική δυνατότητα για διερεύνηση του DNA δόθηκε πρόσφατα στους ερευνητές. Αν το DNA δεν είχε καταψυχθεί όλο αυτό το διάστημα από το θάνατο του αλόγου, τα μέλη της ομάδας εξέφρασαν αμφιβολία αν θα ήταν δυνατό κάτι αντίστοιχο. Θεωρητικά, το DNA του αρχαίου αλόγου θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση ενός εξαφανισμένου είδους.
Στο CouponCity θα βρες τις καλύτερες προσφορές μ ένα click εδώ 
-->

 πηγη