Τους κινδύνους που εγκυμονεί η «δραπέτευση» μεταλλαγμένων ψαριών στην άγρια φύση παραθέτουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μεμόριαλ.
Στην άγρια φύση, ο σολομός του Ατλαντικού περιστασιακά, σε ποσοστό 1%, ζευγαρώνει με την καφέ πέστροφα και αναπαράγεται με επιτυχία. Όταν πρόκειται για σολομούς εκτροφείου που «δραπετεύουν» στη φύση, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 41%.
Όπως διαπίστωσαν όμως οι ερευνητές στο εργαστήριο, με την καφέ πέστροφα αναπαράγεται επιτυχώς και ο μεταλλαγμένος σολομός.
Στο πλαίσιο του πειράματος οι επιστήμονες εξέθρεψαν σε δεξαμενές μεταλλαγμένο σολομό του Ατλαντικού, άγριο σολομό του Ατλαντικού, άγρια καφέ πέστροφα και υβρίδια μεταλλαγμένου σολομού που διασταυρώθηκε με πέστροφα.
Όπως προέκυψε, τα μεταλλαγμένα υβρίδια ανταγωνίζονταν για τροφή τόσο τον μεταλλαγμένο όσο και τον άγριο σολομό, περιορίζοντας σημαντικά την ανάπτυξη τους.
Ειδικότερα, τα υβρίδια αναπτύσσονταν ακόμα γρηγορότερα από τον μεταλλαγμένο σολομό, εκτόπιζαν τα υπόλοιπα ψάρια στη μάχη για φυσικούς πόρους και είχαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των γονιών τους.
Η έρευνα επισημαίνει τους κινδύνους της αναπαραγωγής μεταλλαγμένων σολομών στην άγρια φύση, αν και οι πιθανότητες να δραπετεύσουν από τα εκτροφεία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλές.
Στον μεταλλαγμένο σολομό διοχετεύονται επιπλέον γονίδια, τα οποία επιταχύνουν την ανάπτυξή του. Τα γονίδια αυτά περνούν και στα υβρίδια όταν το μεταλλαγμένο ψάρι διασταυρωθεί.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης η εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty, που ανέπτυξε τον μεταλλαγμένο σολομό επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι είναι αμελητέοι, καθώς όλα τα ψάρια που εκτρέφει είναι θηλυκά, στειρωμένα και κρατούνται σε δεξαμενές στην ξηρά.