Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ανακάλυψη αρχαίου κτιρίου 6000 ετών με sonar στον βυθό της Γαλιλαίας

Ο βυθός στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, αποτελεί το "σπίτι" μιας σειράς σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Σήμερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχουν ανακαλύψει ένα αρχαίο κτίριο βαθιά κάτω από τα κύματα.

Οι ερευνητές βρέθηκαν πάνω σε ένα κωνικό μνημείο, διαμέτρου 70 μέτρων περίπου, με ύψος 12 μέτρα και βάρος κατ' εκτίμηση 60.000 τόνων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των γεωφυσικών ερευνών στη νότια Θάλασσα της Γαλιλαίας,αναφέρει ο καθηγητής Marco Shmulik του τμήματος Γεωφυσικής και Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU). Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι καθηγητές του TAU, Zvi Ben-Avraham και Moshe Reshef, καθώς και ο Δρ. Gideon Tibor του Oceanographicand Limnological ResearchInstitute.

Τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι η κατασκευή χτίστηκε στην ξηρά πριν από περίπου 6.000 χρόνια, ενώ αργότερα βυθίστηκε κάτω από το νερό. Ο καθηγητής Marco το αποκαλεί ως ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, σημειώνοντας ότι οι λίθοι, από τις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή, πιθανώς να μεταφέρθηκαν από απόσταση μεγαλύτερη του1,5 χιλιομέτρου ενώ είναι τοποθετημένοι ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής.

Ο Δρ. Yitzhak Paz της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων και το πανεπιστήμιο Ben-Gurion, αναφέρουν ότι η περιοχή, η οποία πρόσφατα περιγράφηκε λεπτομερώς στο περιοδικό International Journal of Nautical Archaeology, μοιάζει με χώρους ταφής της πρώιμης περιόδου στην Ευρώπη και πιθανότατα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την κοντινή αρχαία πόλη της Beit Yerah, της μεγαλύτερης και πιο οχυρωμένης πόλης στην περιοχή.

Αποκάλυψη του αρχαίου κτιρίου με sonar

Η ομάδα των ερευνητών που αρχικά είχε ως στόχο να αποκαλύψει την προέλευση των λίθινων προσχώσεων ανακάλυψαν σε αυτή την περιοχή, ένα πρόδρομο του Ιορδάνη ποταμού,νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Ενώ ερευνούσαν τον πυθμένα της λίμνης με την χρήση τεχνολογίας sonar, παρατήρησαν ένα τεράστιο σωρό από λίθους στη μέση της, κατά τα άλλα, ομαλής λεκάνης. Περίεργος για το ασυνήθιστο ήχο από το sonar,ο καθηγητής Marco καταδύθηκε για να ερευνήσει περισσότερο την περιοχή.

Με μια πιο προσεκτική ματιά παρατήρησε ότι ο σωρός δεν ήταν μια τυχαία συσσώρευση από πέτρες,αλλά μια σκόπιμα ενσωματωμένη κατασκευή που αποτελείται από ηφαιστειακές πέτρες,γνωστές και ως βασάλτη. Επειδή η πιο κοντινή τοποθέτηση λίθου ήταν σε απόσταση1,5 χιλιομέτρου περίπου από το σημείο, ο ίδιος πιστεύει ότι μετέφεραν τους λίθους στον χώρο ειδικά για την κατασκευή του κτιρίου.

Για να υπολογίσουν την ηλικία του κτιρίου, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη συσσώρευση της άμμου γύρω από τη βάση του. Χάρη στην φυσική συσσώρευση άμμου όλα αυτά τα χρόνια, η βάση είναι πλέον από δύο έως τρία μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας της Γαλιλαίας. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της άμμου και του ρυθμού συσσώρευσης, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το μνημείο είναι ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών.

Ερευνώντας βαθύτερα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να οργανώσουν μια εξειδικευμένη υποβρύχια ομάδα ανασκαφών για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του κτιρίου, αλλά και να ερευνήσουν την επιφάνεια του. Ένα «κυνήγι» αντικειμένων θα βοηθήσει στην ακριβέστερη χρονολόγηση του μνημείου και θα δώσει ενδείξεις ως προς τον σκοπό λειτουργίας του αλλά και ποιοι ήταν οι χτίστες του. Και ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ο καθηγητής Marco δηλώνει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να φωτίζουν την γεωλογική ιστορία της περιοχής.

«Η βάση της κατασκευής - η οποία ήταν κάποτε στη στεριά - είναι χαμηλότερη από οποιαδήποτε στάθμη νερού που γνωρίζουμε στην αρχαία θάλασσα της Γαλιλαίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα επίπεδα του νερού αυξάνονταν με σταθερό ρυθμό», τονίζει. «Επειδή η θάλασσα της Γαλιλαίας είναι τεκτονικά ενεργή περιοχή, ο πυθμένας της λίμνης, και ως εκ τούτου και το κτίριο, μπορεί να έχει μετατοπιστεί με την πάροδο του χρόνου. Η περαιτέρω έρευνα αναμένεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις τεκτονικές κινήσεις του παρελθόντος, την συσσώρευση των ιζημάτων και την αλλαγή της στάθμης των υδάτων σε όλη την ιστορία».
4Story: Ένα καινούργιο Online Game μάχης
Δωρεάν Εγγραφή Εδώ 
 
[Πηγή: Heritage Daily via erroso.blogspot.gr]