Ο ενδοκρινολόγος Τζέιμς Λέιβν από...
την κλινική Mayo είναι ξεκάθαρος. "Μπορεί οι ατελείωτες ώρες στην καρέκλα του γραφείου να μας επιβραβεύσουν με μία προαγωγή, ωστόσο, μας καθιστούν ευεπίφορους σε διάφορα νοσήματα όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά και παχυσαρκία, με τον πρόωρο θάνατο να παραμονεύει" επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής , σύμφωνα με τον ιστότοπο "Drudgereport".
Το 31% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο ή αλλιώς περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι, είναι σχεδόν πάντα ακίνητοι, δηλαδή δεν ασκούνται έστω για λίγο, ή δεν περπατούν το ελάχιστο απαραίτητο αναγκαίο διάστημα, που είναι μόλις 20 λεπτά την ημέρα.
Οι έφηβοι είναι οι χειρότεροι. Περισσότερο από το 80% των νέων ηλικίας μεταξύ 13-15, σε όλο τον κόσμο, δεν ασκούνται για μια τουλάχιστον ώρα την ημέρα, κάτι που είναι απαραίτητο για την ηλικιακή τους ομάδα.
Πρωταθλητές της... καρέκλας, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, αναδεικνύονται οι Ευρωπαίοι και οι Βορειοαμερικανοί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως η καθιστική ζωή, ακόμη και για όσους είναι γενικά υγιείς, είναι εξίσου βλαβερή όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία.
"To ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να περπατά και όχι για να παραμένει ακίνητο ώρες ατελείωτες" υπογραμμίζει ο Λέβιν και προσθέτει ότι "η γενιά του καναπέ" θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα υγείας που σχετίζονται κυρίως με την ακινησία, όπως κακό κυκλοφορικό και πόνοι στο σώμα .