Τρίτη 21 Μαΐου 2013

5 έθιμα του γάμου & η περίεργη εξήγησή τους

Ετοιμάζεσαι να ντυθείς νυφούλα; Ψάχνεις την πιο σούπερ τούρτα και το πιο υπέροχο μπουκέτο λουλουδιών; Προσπαθείς να χάσεις… 


κιλά για να σε βάλει αγκαλιά στο σπίτι σας, ο καλός σου; Από που μας έρχονται τα γαμήλια αυτά έθιμα… Μην νομίζεις ότι ξέρεις!

Ο κουμπάρος ήταν σάκος! Μπορεί τώρα να είναι τιμή και καμάρι να γίνεις κουμπάρος σε ένα ζευγάρι που παντρεύεται αλλά σε φυλές της Γερμανίας η παράδοση του να επιλέγεται ένας κουμπάρος, είχε να κάνει με την εξασφάλιση ασπίδας. Ποιας ασπίδας θα πεις. Μα ο κουμπάρος γινόταν η ασπίδα που προφύλασσε το γαμπρό από την επίθεση μελών της οικογένειας της νύφης.

Η γαμήλια τούρτα υποτίθεται πως συμβολίζει τα θεμέλια της σχέσης και της καλής τύχης καθώς το ζευγάρι κόβει μαζί το κέικ. Παρόλα αυτά, η γαμήλια τούρτα ως παράδοση ξεκίνησε στη Ρώμη με τη νύφη να σπάει το ψωμί ή το κέικ πάνω από το κεφάλι της (για καλή τύχη) και το γαμπρό να τρώει μερικά τρίμματα του ψωμιού και να τρίβει τα υπόλοιπα πάνω στη νύφη.

Σε άλλες παραδόσεις, την λευκή πάντα τούρτα (ένδειξη αγνότητας) σέρβιρε μόνο η νύφη για να εξασφαλίσει την γονιμότητά της.Τέλος, το κοινό κομμάτι που γεύεται τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη, είναι σύμβολο της ένωσης και της κοινής τους ζωής.

Το βέλο στο πρόσωπο κάθε νύφης δεν αποτελεί απλά ένα σύμβολο μόδας. Η παράδοση του βέλου έχει να κάνει με την προφύλαξη της νύφης απέναντι στα εχθρικά πνεύματα. Οι νύφες στη Ρώμη, φορούσαν βέλο στο χρώμα της φωτιάς για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Σε άλλες πάλι κοινωνίες, το βέλο αποτελεί σύμβολο αγνότητας και ηθικότητας. Για τα κακά πνεύματα, υπάρχουν και τα κλειστά λουκέτα (ένα στην τσέπη του γιατρού, ένα στη νύφη) τη στιγμή του μυστηρίου.

Το μπουκέτο στα χέρια της νύφης, μας πηγαίνει πίσω στον 15 αιώνα όπου οι γάμοι λάμβαναν χώρα τον Ιούνιο καθώς τα ετήσια μπάνια των ανθρώπων τότε, γίνονταν κάθε Μάιο. Οι άνθρωποι χρειάζονταν μόνο έναν μήνα για να οργανώσουν τον γάμο κι επειδή μπάνιο έκαναν μια φορά το χρόνο, το μπουκέτο εξασφάλισε πως η νύφη δεν θα μύριζε άσχημα, ένα μήνα μετά τα ετήσια μπάνια της.

Δεν είναι τόσο ρομαντική και ωραία η στιγμή που ο γαμπρός σηκώνει στα χέρια τη νύφη και την βάζει στο σπίτι; Το έθιμο τούτο δεν είναι τόσο ρομαντικό αν σκεφτείς πως το ξεκίνημά του έγινε την εποχή που οι γάμοι λάμβαναν χώρα με το γαμπρό να κλέβει τη νύφη.

Ο συμβολισμός της κίνησης αυτής, θυμίζει πως ο γαμπρός γινόταν ο κλέφτης και η νύφη το θύμα που έπεφτε στα χέρια του. Λίγο αργότερα, το έθιμο επέμεινε καθώς οι γαμπροί κρατούσαν τις νύφες αγκαλιά, για να μην φαίνεται πως αυτές τρέχουν για να απαλλαγούν από την παρθενία τους!
womenonly.gr