Πρόκειται για βρύα που είχαν παγώσει στη διάρκεια της λεγόμενης «Μικρής Εποχής των Πάγων» (1550-1850) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αναπάντεχη «ανάστασή» τους δείχνει με ποιο τρόπο τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τόσες φορές μετά από τις διαδοχικές εποχές των παγετώνων.
Οι Καναδοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής την Κάθριν Λα Φαρζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν κατεψυγμένα βρύα στον «Παγετώνα των Δακρύων» στον Αρκτικό Καναδά. Σε αυτή την περιοχή, οι πάγοι υποχωρούν πλέον με ρυθμό περίπου τριών έως τεσσάρων μέτρων το χρόνο, φέρνοντας έτσι πάλι στο φως εκτάσεις ξηράς, που επί αιώνες ήταν θαμμένες κάτω από τον πάγο. Οι επιστήμονες πήραν στο εργαστήριο δείγματα από τα εν λόγω ανθεκτικά φυτά που αποκαλύφθηκαν και με την μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα υπολόγισαν ότι ζούσαν πριν από περίπου 400 έως 600 χρόνια.
Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα αρχαία φυτά, που εκτιμάται ότι είχαν ξαναβγεί στο φως πριν από δύο χρόνια το πολύ, ήδη είχαν αρχίσει να πρασινίζουν. Όταν οι επιστήμονες φύτεψαν μερικά βρυόφυτα στο εργαστήριο και τους παρείχαν θρεπτικές ουσίες, νερό και φως, αυτά άρχισαν να ανθίζουν και να αναπτύσσονται.
Άγνωστο παραμένει για πόσο καιρό είναι δυνατό τα κύτταρα αυτών των φυτών να διατηρηθούν ζωντανά σε συνθήκες κατάψυξης.